fbpx

Programma

Jos Donvil te gast bij TONIA : Wanneer voetbal business overstijgt

De avond start met een welkomstwoord van Tonia-voorzitter Michel Van Den Meersschaut die iedereen welkom heet, het verloop van de avond toelicht en het interview van Jos Donvil door Mirjam Koudijzer van Tonia inleidt.

Deel 1 Interview : Wie is Jos Donvil?

Jos Donvil studeerde economie aan de KU Leuven. Hij werkte achtereenvolgens voor snoepfabrikant Mars, voedingsbedrijf Kraft Foods en Quick-Step-producent Unilin. Na het vele reizen besloot hij om terug te keren naar België voor zijn vrouw en twee kinderen. Hij ging er aan de slag bij telecomoperator BASE, waar hij in 2012 CEO werd.

In september 2016 verliet hij BASE voor het Waalse kabelbedrijf en telecomoperator VOO. Donvil was naast CEO van VOO ook financieel directeur van de intercommunale Nethys, de moederholding van VOO.

In september 2020 werd Donvil vervangen als CEO van VOO en in oktober 2020 werd Donvil operationeel en commercieel directeur van voetbalclub RSC Anderlecht. Een jongensdroom die in vervulling ging. In januari 2021 volgde hij Karel Van Eetvelt op als CEO van Anderlecht.

In oktober 2021, een week voor het event bij Tonia, nam Donvil reeds ontslag omdat hij vond dat de samenwerking tussen hem, voorzitter Wouter Vandenhaute en sportief directeur Peter Verbeke niet liep zoals hij verhoopte.

Wat betreft zijn professionele toekomst moet niets, Jos bekijkt wat er op zijn pad komt. Misschien als investeerder in een kleiner bedrijf of het starten van een eigen bedrijf ; alle opties liggen momenteel open. Sinds het overlijden van zijn echtgenote aan een hersentumor is hij het leven anders gaan bekijken en neemt hij ook sneller afstand van bepaalde zaken.

Donvil is sinds mei 2017 niet-uitvoerend bestuurder van Bpost en is hij eveneens voorzitter van fusievoetbalclub KFC Wambeek-Ternat, wat ons bij het tweede deel van de avond bracht.

Deel 2 Keynote : Voetbal is emotie, een voetbalclub is ratio
Amateurvoetbal

Bij de familie Donvil is voetbal met de paplepel ingegoten. Jos voetbalde, samen met zijn twee broers, bij SC Dilbeek. Hij doorliep er alle jeugdreeksen en speelde na zijn debuut als 16-jarige maar liefst 8 seizoenen in de eerste ploeg. Op zijn 16 jaar coachte hij al zijn eerste jeugdploeg en was hij steeds betrokken als vrijwilliger bij alle activiteiten.  Bij KFC Wambeek maakte hij zijn eerste passage als speler van de eerste ploeg en nadien als voetbalpapa, trainer en bestuurslid.

In 1998 begon men voor het eerst te denken aan een fusie van alle Ternatse voetbalploegen, maar het fusieplan werd uiteindelijk afgekeurd. In 2006 werden de plannen voor een Ternatse fusie opnieuw opgerakeld en deze keer leek ze er ook echt te komen. Bij de laatste gesprekken haakte KFC Wambeek echter af. Sporting Ternat en SK Lombeek gingen wel met elkaar in zee.

In 2010 kwam het opnieuw tot onderhandelingen tussen fusieclub KSKL Ternat en KFC Wambeek om één grote Ternatse club te vormen. De gesprekken waren al vergevorderd en er werd zelfs een akkoord gevonden met het jeugdbestuur van Wambeek. De fusie kreeg echter zware kritiek in Wambeek en dus kwam het alweer niet tot een fusie.

 

In 2013 lanceerde Wambeek een driejarenplan “ZOT van Wammek” : lokaal, gezond & plezant. Het ambitieuze plan was gebaseerd op : vaste stek in 2de provinciale, eigen spelers, betere jeugdopleiding, 80% spelers uit Ternat, betere accommodatie, nieuw team van vrijwilligers een gezond financieel beleid.

De club sloeg in haar ambities maar botste ook tegen haar plafond : beperkingen in de accommodatie.  In 2017 kwam er een nieuw plan ‘Outdoor Ternat’ met inzet op alle buitensporten en de gemeente Wambeek gebouwd op 3 pijlers : de nieuwe vzw KFC Wambeek Dames Ternat, nieuwe verenigingen en een gezond en duidelijk plan en kader. Het nieuwe plan wat onmiddellijk leidde tot een groot succes.

Begin 2019 werden de fusiegesprekken andermaal heropgestart, mede doordat KSKL Ternat door de uitbreiding van de spoorweg langs de voetbalterreinen in Lombeek infrastructurele problemen zou krijgen. KFC Wambeek sloeg de fusie niet meteen af en uiteindelijk werd, na 21 jaar onderhandelen, een akkoord gevonden op 15 februari 2019.

RSC Anderlecht

Er zijn veel gelijkenissen tussen het amateur en professioneel voetbal, maar echter ook grote verschillen.

Wat betreft de overeenkomsten dient men in het profvoetbal ook in te zetten op een lange termijnplan, met een duidelijke structuur en goede mensen, steeds met respect voor de eigenheid, het persoonlijk DNA van de club.

Het verschil bij RSCA is echter de focus op de eerste ploeg, dus ook de korte termijn, bepaald door de sportieve resultaten van de eerste ploeg in PO1 en in de Europese competities. De financiële planning is zeer moeilijk op het vlak van cash flow en in de bestuurskamer lopen de emoties vaak hoog op. De relatie met andere clubs onderling en in de Pro League is meestal zeer gespannen.

Leestip “Thriving on chaos” van Tom Peeters

Gedij op chaos, stel jezelf permanent in vraag. Omarm verandering en innovatie, vernieuw voortdurend, ga partnerships aan, breng visie en inspiratie en focus op wat echt belangrijk is.

Deel 3 Vragenronde voor het publiek : Waarom zou je als ondernemer aan sportsponsoring doen?

Jos Donvil zet in het derde deel van het event de Ternatse ondernemers zelf aan het werk rond sportsponsoring.

Wat zouden je drijfveren zijn voor sportsponsoring?
Welke return mag je vooropstellen en op welke termijn?
Op welk niveau zou je dit doen?
Waarom zou je het niet doen?

Michel Van Den Meersschaut sluit de avond af met bloemen voor de sprekers, een dankwoord voor de sponsors en de vele deelnemers en de aankondiging van de komende evenementen in 2022.

 

Tot binnenkort op ons andere Big Talk event met Lionel D.