fbpx

Programma

De afwezigen hadden ongelijk!

Art. 806 in het gerechtelijk wetboek en meteen ook de samenvatting van de vijfde TONIA Big Talk.

De laatste TONIA Big Talk van 2019 werd gesmaakt door meer dan 70 aanwezigen. Het was de meest succesvolle editie van dit jaar en bijgevolg de ideale afsluiter.

Raadsheer Sven Mosselmans was onze spreker van de avond. Naast rechter is hij ook rector aan de KU Leuven en schrijft hij artikels voor verschillende vakbladen. We kregen deze avond in primeur te horen dat hij vanaf nu Raadsheer aan het Hof van Cassatie is. Daar werd uiteraard een glaasje op gedronken!

Maar hoe ben je dat nu, een goeie rechter?  

Sven: “De belangrijkste eigenschappen zijn objectief blijven en een goed inschattingsvermogen hebben. Als rechter mag je vooral geen commerciële insteek hebben. Naast de dagen waarop effectief zittingen georganiseerd worden, zijn de andere dagen gevuld met het bestuderen en voorbereiden van de zaken.”

Gelijk hebben of gelijk krijgen?

 Na het voorgerecht werd dieper ingegaan het beslissingsproces tijdens een zaak.

“Vaak voelen mensen zich verongelijkt over bepaalde zaken, ze willen dit snel en goedkoop opgelost zien. Iedereen die naar de rechtbank komt in burgerlijke of commerciële zaken, denkt dat hij gelijk heeft. Maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen is vaak nog een lange weg te gaan. Rechters zijn zo objectief mogelijk, maar bij sommige zaken zijn er meerdere uitkomsten mogelijk en kunnen de persoonlijkheid, ervaring, waarden en normen van de rechter meespelen in een beslissing.”

Als dessert mochten onze gasten zelf rechter spelen. Zij kregen een waargebeurde casus voorgeschoteld en moesten per tafel een beslissing nemen over de zaak. Er was geen juiste oplossing en dat zagen we aan de uiteenlopende antwoorden van de aanwezigen.

Benieuwd naar de volgende Big Talk? Het programma voor 2020 is volop in de maak, maar we lichten graag al een tipje van de sluier op. De Big Talks zullen onder andere gaan over de milieuproblematiek, hervormingen en bedrijfsfaillissementen.

Hou zeker onze website en facebookpagina in de gaten!